Hollandez (HollandaIse) sos

Hollandez (Hollandaise) Sos

Malzemeler

  • 3 adet yumurta sarısı
  • 3 yk sirke (beyaz şarap sirkesi (yoksa üzüm sirkesi))
  • 1 yk limon suyu
  • 1 dal biberiye veya kekik
  • 1 çay k karabiber tanesi
  • 1 çay k. tuz

Tarifi

  • Küçük bir sos tenceresinde sirkeyi içine karabiber taneleri ve biberiye veya kekik dalı atarak sirke yarı yarıya azalana kadar çektiriyorsunuz. İçindeki malzemeleri alın sadece koyu sirke kalsın, kenarda beklemeye alabilirsiniz.
  • Tereyağını ocakta tercihen benmari usulü eritiyoruz. Sıcak su dolu bir tencerenin üstünde yaparsanız tereyağının kabarmasını veya yanmasını engellememiş olursunuz. Ama kısık ateşte kontrollü de yapabilirsiniz.
  • Tereyapı tamamen eridikten sonra üzerinden bir süzgeçle veya kaşıkla üstünde biriken beyaz köpükleri yani süt tozlarını almanız gerekiyor Bu sosun kıvamı için önemli. Ben çay süzgeçi ve kaşık kullandım. Sosa kullanırken dibine çökmüş olan beyaz tortuyu da kullanmamaya çalışın. Sonuçta berrak denebilecek kıvamda bir saf tereyağı elde edeceksiniz. Bu da kenarda ılık beklesin.
  • Bir tencerede biraz suyu tıngırdayacak (bu da ne demekse artık!, yani fokur fokur kaynamayacak ama buhar çıkacak şekilde) kıvama getirip kısık ateşte tutarken üzerine bir cam veya metal kap koyuyorsunuz. Bu kap suya değmesin. Buharıyla pişecek. Bütün olay bu kapta burada gerçekleşecek.
  • Çektirdiğiniz sirkeyi (1 yk civarında kalmıştır muhtemelen, az değil merak etmeyin) ve yumurtaların sarısını bu kaba koyup, hızlı hızlı çırpmaya başlıyorsunuz. Yumurtaların çok ısındığını düşünürseniz arada suyun üstünden alıp, ayrı bir yerde devam edin, Pişirme işimiz yok sadece buharıyla ılık kıvamda yapıyoruz sosu. Yumurtalar bir süre sonra hafif kremamsı hardal kıvamı ve renginde olup biraz yoğunlaşmış olacak.
  • Şimdi köpüklerini aldığımız tereyağını yavaş yavaş (gerçekten yavaş yavaş yani ip gibi akıtıp, arada karıştırmak için bekleyin) eklerken sürekli karıştırmaya ve ısındığını veya topaklandığını hissettiğiniz anda mutlaka suyun üstünde alıp çırpmaya devam ediyorsunuz. Bir süre sonra güzel bir hafif balla karışmış harda kıvamında bir sos haline gelecek. Bu aşamaya gelmesi yağ koy, karıştır, ocağa koy karıştır, ocaktan çek karıştır vs 10-15 dk sürüyor . Hollandez sos yapıyoruz, haliyle biraz kollar yorulacak.
  • Bu kıvamı hissettiğinizde ocaktan alıp içine limon suyu ve tuzu ekleyip çırpmaya devam ediyorsunuz. 30 sn sonra artık hollandez sosunuz hazır.
  • Hemen kullanacaksanız kabında ılık ortamda diğer malzemeleri yapana kadar kalabilir. Biraz daha uzun bekleyecekse bir termosa önce sıcak su doldurup boşaltın, böylece ısınmış termosa koyup, kapağını kapatıp bekletebilirsiniz. Ama biraz yoğun bir kıvam olduğundan termostan sonra akması zor olabilir. Özellikle buzdolabına veya soğuk bir yere koymayın. Hollandez sos soğuğu sevmez.

Hikayesi

eggs benedict (dana bacon ile)
Bu sos aslında gastronomideki 5 temel sosdan birisi. O açıdan oldukça önemli bir sos. Ancak ilginç bir şekilde isminden tahmin edilebileceği gibi Hollanda değil Fransız menşeli bir sos. Aslında 1500'lerde ismi ilk kez geçse de 1600 lerde tarifi kayıtlara. Hollanda ismi ile ilişkisi muhtemelen sürgünden dönen birileri tarafında getirilmiş olmasına dayanıyor. Sonradan 1800'lerde Isigny isimli tereyağlarıyla meşhur bir Fransız "sauce isigny" olarak bu sosu kayıtlara geçirmiş. Günümüze doğru da önce "dutch sauce (hollanda sosu)" olarak isimlendirilirken, ardından da şu anda kullandığımız "hollandaise sauce" ismini almış.
Bu sosun en popüler kullanımlarından biri Eggs Benedict isimli kahvaltılık yemeğin temel sosu olması. Bunun da tarifini https://ailemutfagimiz.com/eggs-benedict/ linkimizde bulabilirsiniz. Aynı sosu et ve, balık yemeklerinde, patateslerin üzerinde ve farklı bir çok şekilde kullanabilmek mümkün. 
Yapması biraz dikkat isteyen, her zaman tutturması çok kolay olmayan ama tekniği kapınca kolay yapılan bir sos. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir