Popover Tarifi ve Hikayesi :
Malzemeler
- 2 su bardağı süt ılık
- 2 su bardağı un
- 4 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı tuz
- 150-170 gram rende peynir gravyer, kaşar, parmesan
- 8 adet muffin kalıbı 8-10 çoklu muffin kalıbı daha rahat olur
Tarifi
- Fırını önceden 200 derece alt üst ısıtıyoruz.
- Muffin kalıplarına 1 parmak kalınlığında sıvı yağ koyup, fırında iyice ısınmasını sağlıyoruz. Yağın kalıplarda kızgın hale gelmesi ve kalıbın sıcak olması kabarma için önemli
- Sütünüz dolaptan çıktıysa oda sıcaklığına getirecek kadar ısıtabilirsiniz. Soğuk olmasın ama mayalanma ısısını da geçmesin.
- Yumurtaları bir kapta 2-3 dk. çırpıyoruz. Burada amacımız yumurtanın köpük köpük olması. Kabarması için bu önemli bir adım. Bu aşamada mikser yerine el çırpıcısı ile yapmak daha mantıklı. Çok devirli çırpıp kabartamayın, Elle çırpıp üstü köpük köpük olması doğru ayar.
- Yumurtayı, süt ile yavaşça ve çırpmaya devam ederek karıştırıyoruz. .
- Ardından içine 1 y.k. tuz karıştırdığınız unu da tercihen elekten geçirerek bu karışıma gene yavaşça ekleyip, karıştırmaya devam ediyorsunuz. Sonuçta krep/pankek kıvamında akışkan bir karışım elde edeceksiniz. Bu sıralama ile işler daha kolay oluyor ama sıranın önemi yok, sonuçta un, süt ve yumurtanın homojen bir şekilde karışmış olması yeterli.
- Şimdi bu karışımı 1 saate yakın dolapta beklet diyen de var, beklerse köpükler gider diyen de var. Yarım saat beklettiğim senaryoda daha iyi kabardı sanki. Ama bekletmeden yapınca da benzer sonucu almıştım. Yine de yarım saat bekletmek sanki daha iyi sonuç veriyor benim deneyimlerime göre.
- Muffin kabını fırından çıkarıp sıcakken, hızlı hızlı kalıpları yaptığınız karışımı yüzeyinden çok az aşağıda kalacak kadar dolduruyorsunuz. Yağ kızgın olduğundan pişmeye başlayacak bile. Yağ çok mu oldu diye çekinmeyin, zaten istediğimiz alttan hızlı pişmeye başlaması, ayrıca kalıba kolay yapışabildiği için yağı yüzeyine kadar yaymış olmanız iyi olur. Hatta benzer bir tarif olan toad in the hole tarifimde büyük kapta içine yarım santim yağ koymuştum, onda bile çok az yapıştı.
- Yukarıdaki miktarlardaki tarifle ben 12 adet kalıbı doldurabildim. Benim kalıplar biraz küçük ama. Tahminim sizin 8 adet civarı çıkacaktır.
- Sonra üzerilerine biraz peynirden serpiştiriyorsunuz. Fazla peynir koymayın, kabarmasını engelleyecektir. Hem de sonuçta peynirli çörek değil, kabarık bir ekmek cinsi yapmaya çalışıyoruz. Yaratıcılığınızı piştikten sonra yanında yiyecekleriniz için kullanın.
- Bu şekilde fırının ortanın bir altı rafına koyuyorsunuz. Diğer katlarda bir taraf daha az pişebiliyor.
- Artık fırının kapağını hiç açmamanız gerekiyor. Kahverengi ve kabarık olana kadar tahminen 30 dk kadar pişmesi gerekiyor. Çok kabarmadan üstleri kahverengi olursa ısıyı 190 dereceye düşürebilirsiniz. 10 dk’dan sonra kalıbın üstüne doğru kabardığını görmeye başlıyor olmanız lazım.
- Fırının kapağını hiç açmamak ve ısıyla çok oynamamak kabarması için çok kritik. İlk denediklerimden birinde her tarafı eşit pişsin gibi bir düşünceyle sürenin yarısında açıp, kalıpları döndürmek gibi bir gaflette bulunmuştum. Güzel güzel kabarmışken çiçek gibi bir anda büzüştüler. O yüzden deneyimle sabittir, kapak açılmayacak.
- Piştikten sonra çıkarıp ilk sıcağı geçince kalıptan çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz. İçinde hiç hamur kalmamış, çıtır çıtır bir kabuktan oluşan harika bir tat. Zaten daha mutfaktayken 2-3 tanesi mideye gidiyor bir anda. Benim favorim gene kendi yaptığım çeşnili tereyağı ile birlikte yemek. Marmelatla da güzel olabilir. Afiyet olsun.
Hikayesi
Bunun hikayesi bir gün evde ne yapsak diye düşünürken, Washington’da bir et restoranında yediğim ekmeğin aklıma gelmesi ile başladı. Başlangıç için eldeki tek bilgi bu. Önce steakhouse’ları araştırdım ve mekan resimlerinden isminin BLT steak restaurant olduğunu hatırladım. Etlerden çok masaya ilk gelen ekmek ve tereyağında aklım kalmıştı.
Muffin benzeri, çok kabarık, içinin hamuru neredeyse hiç olmayan çıtır çıtır kabuktan oluşan bir balon ekmek görünümündeydi. Üstünde dumanlar tütüyordu ve yanında lezzetli bir tereyağı ile servis edilmişti. Sonradan et de yemiş olabiliriz, o kısmı hatırlamıyorum. 🙂
Sonra tarifini aramaya başladım. Aslında oldukça popüler olan Yorkshire puding’in bir türevi bu. Restoranda orijinal adı Gruyere Popovers diye geçiyor. Gravyer peynirli popover diyelim yarı türkçe olsun. Bununla ilgili tariflere de ulaştım. Kahvaltıda pişiye alternatif ya da yemeklerde ekmek olarak sunabilirsiniz. Çok havalı oluyor. Yorkshire puding olarak da tarifler çok benzer. İşte size tarifi ve kendi yaptıklarımın fotoğrafları.
Mutlaka deneyin derim, ekmek yerine harika bir alternatif.